دعای عقیقه چیست؟
دعای عقیقه از جمله دعاهایی است که ائمه (ع) به آن فراوان سفارش کردهاند. عقیقه کردن مستحب است و دعای عقیقه به موجب این استحباب، مستحب است اما از صحت روایی بالایی برخوردار است و به انجام آن بسیار توصیه میشود. دعای عقیقه را حین ذبح قربانی و بعد از انجام قربانی قرائت میکنند. کیفیت دعای عقیقه از حضرت امام صادق (ع) چنین روایت شده است:
دعای عقیقه کردن در هنگام ذبح حیوان و خون ریختن:
«یا قَوْمِ إِنِّی بَرِیءٌ مِمّا تُشْرِکُونَ إِنِّی وَجَّهْتُ وَجْهِیَ لِلَّذِی فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ حَنِیفاً مُسْلِماً وَ ما أَنَا مِنَ الْمُشْرِکِینَ(انعام، 78، 79) إِنَّ صَلاتِی وَ نُسُکِی وَ مَحْیایَ وَ مَماتِی لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ لا شَرِیکَ لَهُ وَ بِذلِکَ أُمِرْتُ وَ أَنَا مِنَ الْمُسْلِمِینَ(انعام، 162و 163) اللَّهُمَّ مِنْکَ وَ لَکَ بِسْمِ اللهِ وَ اللهُ أَکْبَرُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَقَبَّلْ مِنْ فُلَانِ بْنِ فُلَانٍ».(الکافی، ج 6، ص 31)
«ای قوم از آنچه شما شریک خدا قرار میدهید بیزارم، من رویم را به جانب کسی که آسمانها و زمین را با خلوص آفرید و از سر تسلیم متوجه نمودم، و من از شرکورزان نیستم. به درستی که نمازم و عبادتم و زندگیام و مرگم برای خداست، پروردگار جهانیان، شریکی ندارد، به این حقیقت امر شدم و من از مسلمانانم، خدایا از تو و برای تو، به نام تو و به تو، و خدا بزرگتر است، خدایا درود فرست بر محمّد و خاندان محمّد، و از فلان فرزند فلان بپذیر». توصیه میشود به جای عبارت «فلان» در دعا نام فرزند و پدر را بگویند.
در روایت معتبر دیگری، از امام باقر (ع) دعای عقیقه کردن چنین ذکر شده است:
«بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَ الْحَمْدُ للهِ وَ اللهُ أَکْبَرُ إِیمَاناً باللهِ وَ ثَنَاءً عَلَی رَسُولِ الله وَ الْعِصْمَةَ لِأَمْرِهِ وَ الشُّکْرَ لِرِزْقِهِ وَ الْمَعْرِفَةَ بِفَضْلِهِ عَلَیْنَا أَهْلَ الْبَیْتِ فَإِنْ کَانَ ذَکَراً فَقُلِ اللَّهُمَّ إِنَّکَ وَهَبْتَ لَنَا ذَکَراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِمَا وَهَبْتَ وَ مِنْکَ مَا أَعْطَیْتَ وَ کُلُّ مَا صَنَعْنَا فَتَقَبَّلْهُ مِنَّا عَلَی سُنَّتِکَ وَ سُنَّةِ نَبِیِّکَ وَ رَسُولِکَ وَ اخْسَأْ عَنَّا الشَّیْطَانَ الرَّجِیمَ لَکَ سُفِکَتِ الدِّمَاءُ لَا شَرِیکَ لَکَ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ».(الکافی، ص 30 و 31)
همچنین امام صادق(ع) برای بعد از عقیقه کردن نیز به خواندن دعایی سفارش کردهاند:
«بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ اللَّهُمَّ عَقِیقَةٌ عَنْ فُلَانٍ لمها بِلَحْمِهِ وَ دَمُهَا بِدَمِهِ وَ عَظْمُهَا بِعَظْمِهِ اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ وِقَاءً لآِلِ مُحَمَّدٍ ص».(الکافی، ص 30)
دعای عقیقه در مفاتیح
دعای عقیقه در کلیات مفاتیح الجنان چنین ذکر شده است :
روايت شده در وقت ذبح گوسفند عقیقه (قربانی برای نوزاد) اين دعا را بخوانند:
«بسم اللّه و باللّه، اللّهمّ عقيقة عن فلان، لحمها بلحمه، و دمها بدمه و عظمها بعظمه، اللّهمّ اجعلها وقاء لال محمّد عليه و اله السّلام».
به نام خدا و به یاری خدا، خدایا این عقیقهای است از سوی فلان، (و نام نوزاد را بگوید) گوشتش برابر گوشتش و خونش برابر خونش و استخوانش برابر استخوانش، خدایا آن را حافظ برای آل محمد قرار بده.
و در حديث ديگرى فرمود كه اين دعا را بخواند:
«یا قَوْمِ إِنِّی بَرِیءٌ مِمّا تُشْرِکُونَ إِنِّی وَجَّهْتُ وَجْهِیَ لِلَّذِی فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ حَنِیفاً مُسْلِماً وَ ما أَنَا مِنَ الْمُشْرِکِین. إِنَّ صَلاتِی وَ نُسُکِی وَ مَحْیایَ وَ مَماتِی لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ لا شَرِیکَ لَهُ وَ بِذلِکَ أُمِرْتُ وَ أَنَا مِنَ الْمُسْلِمِینَ. اللَّهُمَّ مِنْکَ وَ لَکَ بِسْمِ اللهِ وَ اللهُ أَکْبَرُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَقَبَّلْ مِنْ فُلَانِ بْنِ فُلَانٍ»
اى قوم از آنچه شما شريك خدا قرار مى دهيد بيزارم، من متوجه نمودم رويم را به جانب كسى كه آسمانها و زمين را آفريد با خلوص و از سر تسليم، و من از شرك ورزان نيستم.
به درستى كه نمازم و عبادتم و زندگى ام و مرگم براى خداست، پروردگار جهانيان، شريكى ندارد، به اين حقيقت امر شدم و من از مسلمانانم، خدايا از تو و براى تو، به نام تو و به تو، و خدا بزرگ تر است، خدايا درود فرست بر محمّد و خاندان محمّد، و از فلان فرزند فلان بپذير. و نام فرزند را بگويد سپس ذبح كند.
دانلود پی دی اف دعای عقیقه کردن برای ذبح قربانی
جهت دانلود pdf دعای عقیقه بر روی باتن زیر کلیک نمایید:
سوالات متداول
دعای عقیقه برای فرزند پسر و دختر تفاوتی ندارد و معمولا برای هر دو یک دعا قرائت میشود. دعای عقیقه معمولا هنگام ذبح قربانی و بعد از انجام قربانی قرائت میشود.
عقیقه به طور کلی مستحب است و وجوب ندارد. میّت عقیقه ندارد و در صورتی که کسی بخواهد برای اموات خود عقیقه کند، باید به نیت رجا قربانی کند.
بسیاری از ما نمیدانیم آیا والدین برای ما عقیقه کردهاند یا نه. در احادیث آمده است که هر زمان که ممکن باشد میتوان عقیقه کرد. حتی هر شخص میتواند برای خودش در صورتی که در کودکی برای او عقیقه نپخته باشند، برای خود عقیقه کند. در هر صورت، تفاوتی در محتوای دعای عقیقه برای بزرگسال با دعای عقیقه برای نوزادان نیست.
به طور کلی مضمون دعای عقیقه اهل سنت با دعای عقیقه که در احادیث اهل بیت ذکر شده است یکسان است. در منابع اهل سنت دعای عقیقه چنین ذکر شده است:
«اَللَّهُمَّ هذه عقیقهُ فلانٍ دَمُهَا بِدَمِهِ وَعَظْمُهَا بِعَظْمِهِ وَجِلْدُهَا بِجِلْدِهِ وَشَعْرُهَا بِشَعْرِهِ، وَجَّهْتُ وَجْهِیَ لِلَّذِیْ فَطَرَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ حَنِیْفاً وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِکِیْنَ، إِنَّ صَلاَتِیْ، وَنُسْکِیْ، وَمَحْیَایَ، وَمَمَاتِیْ، ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِیْنَ، لاَ شَرِیْکَ لَهُ وَبِذَلِکَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِیْنَ اللَّهُمَّ مِنْکَ وَلَکَ».